De Uitvaart

Er is veel te regelen in de vier of vijf dagen voordat de uitvaart plaats zal vinden. Ik leid u gestructureerd door alle punten die aan de orde komen. Ik laat u nadenken over de keuze van de kist, over de muziek, de tekst in de kaart en de bloemen die ik voor u kan bestellen. Er zijn veel beslissingen te nemen, maar samen zorgen we voor een mooi afscheid dat past bij de persoon en de familie.

Begraven of cremeren?

Het komt voor dat er bij leven nooit gesproken is over de wensen van de uitvaart. Ik stimuleer het bespreken van de persoonlijke wensen. Het is mooi en nuttig om die uitvaartwensen vroegtijdig op papier te hebben. Op verzoek kom ik dan langs om te luisteren wat die wensen zijn. Ik werk deze wensen uit en breng deze bij u langs. Ik kan, indien gewenst, hierbij ook alvast een begroting maken, zodat de kosten in grote lijnen bekend zijn.

Heeft u een uitvaartverzekering?

Ik neem contact op met de verzekeringsmaatschappij, vraag welke waarde de polis heeft en zorg voor de administratieve afhandeling. Het uitgekeerde bedrag wordt in mindering gebracht op de factuur.

Het vervoer

Er zijn veel mogelijkheden om de overledene te vervoeren. Ook de kleur van de rouwauto is bespreekbaar. Behalve zwart kan er ook gekozen worden voor een andere kleur zoals wit of grijs. Daarnaast is de keuze voor het type vervoer nog veel groter, bijvoorbeeld: een omgebouwde caravan, een motor met zijspan, een loopkoets, een aanhanger achter de fiets of een bus waar de familie om de kist heen zit. Zelfs als uw eigen auto voldoende ruimte biedt, kunt u zelf (laten) rijden.

Uitvaart vervoer bospad met perspectief
Uitvaart roze rozen op kist

Locaties

Een afscheidsbijeenkomst hoeft niet te worden gehouden in een crematorium of kerk. Er kan ook voor worden gekozen om dit in een café, op de hei of gewoon thuis te doen. In een omgeving waar de overledene graag kwam of waar u elkaar voor het eerst hebt ontmoet. Door de wensen kenbaar te maken aan mij, kan ik kijken wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact op.

Rituelen

Rituelen zijn er talloze. Dit kan het aansteken van een kaars zijn, een bloem op de kist laten leggen door de aanwezigen, een gebed, samenzang, stilte, enz. Het is aan u wat goed voelt of wat afgesproken is. Laat mij weten wat u in gedachten heeft zodat ik kan meedenken om er een persoonlijke uitvaart van te maken.

Wat kost een uitvaart?

De gemiddelde kosten van een crematie zijn ongeveer € 7.000,-; bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 12.000,-. Rekening houdend met de specifieke wensen voor de uitvaart maak ik een berekening, zodat snel duidelijk is wat de uitvaart u ongeveer kost.
Als het een klein afscheid is zonder gebruik te maken van een afscheid op locatie met sprekers, muziek en foto’s dan biedt Elly Kramer Uitvaartzorg ook een compact pakket aan.

De kosten van een uitvaart kunnen beïnvloed worden door:

  • de keuze van de begraafplaats en het soort graf;
  • welk rouwboeket wordt gekozen;
  • huur van een locatie;
  • wat gewenst is op het gebied van catering;
  • aanvullende zaken zoals een condoleanceboek, dragers voor de kist, enz.